Villapark Ecseny

Het Hongaarse investeringsklimaat

Hongarije heeft na de val van het communisme, ten opzichte van andere oost-europese landen, grote sommen buitenlandse investeringen aangetrokken, omdat het direct na de omwenteling in 1989 zeer open stond tegen privatisering van staatsbedrijven. Ook de snelle aanpassing van wet- en regelgeving en gustige investeringsfaciliteiten zorgden ervoor dat grote buitenbuitenlandse bedrijven relatief eenvoudig konden investeren. Doordat omringende oost-europese landen veel van deze maatregelen hebben overgenomen en het merendeel van de privatisering achter de rug is, zijn de investeringen nu enigszins teruggelopen. Ook het steigende loonniveau en het hoge rentepercentage voor investeringsleningen spelen een grote factor in dit verhaal. De toetreding van Hongarije tot de EU hebben het niet makkelijk gemaakt. Een groot aantal investeringsfaciliteiten moesten door de Hongaarse overheid drastisch worden teruggeschroeft en sommige zelfs compleet worden afgeschaft. De Hongaarse overheid heeft zich daarom tot doel gesteld met nieuwe maatregelen bepaalde industietakken extra te stimuren, zodat Hongarije zich ook in de toekomst kan blijven ontwikkelen.

Een van deze industietakken is de toeristische sector. Dit beleidt werkt inmiddels ook zijn vruchten af. Na een mondiale daling van het toerisme in de jaren 2001-2003, trekt het toerisme, en zeker ook in Hongarije weer aan. Een grote bijdrage aan de groei van de laatste jaren leveren de low cost carriers die sinds 2004 op Boedapest zijn gaan vliegen.

Duidelijk is dat er een groeiende vraag is naar kwalitatief goede accommodaties. Investeringen, waarbij veelal overheidssubsidies beschikbaar zijn, zijn met name nodig in:
  • Plattelandstoerisme/ecotoerisme;
  • Gezondheidstoerisme, kuuroorden en badplaatsen;
  • Zakelijk toerisme (bouw van hotels nabij bedrijfsterreinen en congresgebouwen);
  • Renovatie van spahotels, kastelen en landhuizen;
  • Infrastructuur rond nationale parken;
  • Themaparken en golfbanen en speelhallen;
Invoering voedselveiligheidssysteem (HACCP) in eetgelegenheden. Voor het toerisme zijn er op dit moment twee nationele ontwikkelplannen die onder verantwoordelijkheid van het Het Hongaarse Bureau voor Toerisme vallen. Het eerste plan, het zogenaamde 'National Tourism Strategy Plan', heeft als doel de toeristische sector zowel in Hongarije zelf als internationaal sterker te promoten. Het tweede plan, het 'Széchenyi Tourism Development Plan, heeft een aantal programma's ontwikkeld op overheids- en lokaal niveau. Met dit plan wil men de kwaliteit van diensten en producten in de toeristische sector verbeteren. Beide plannen worden gefinancierd uit Hongaarse en Europese Structuurfondsen. Deze Structuurfondsen worden in Hongarije beheerd door het Bureau voor Nationale Ontwikkeling (NFH). Uit Hongaarse fondsen bestaan onder andere de volgende concrete subsidieprogramma's: Investeringen in vastgoed ter verbetering van faciliteiten in het gezondheidstoerisme; Verbetering van eetgelegenheden in toeristische steden en invoering van voedselveiligheidssysteem; Investeringen in bubbel- en massagebaden in medicinale en thermale kuuroorden; Toegankelijker maken van horecafaciliteiten voor mindervaliden. Ook villapark Ecseny profiteerd mee met dit investeringsklimaat. De Hongaarse overheid is er veel aan gelegen u als potentiële investeerder binnen te halen en Villapark Ecseny tot een succes uit te laten groeien. (Bron:evd.nl)

Mocht u nu verdere vragen hebben met betrekking tot beleggen in vastgoed, investeren in vastgoed, vastgoed in Hongarije of het solide rendement van villapark Ecseny vakantievilla´s, aarzel dan niet en vul het informatie aanvraag formulier in of bel ons direct (***nummer***).